مکانیسم اثر کود روی کمپلکس شده با آمینو اسید:
کود آمینو اسید روی از کمپلکس روی با یک آمینو اسید ويژه به عنوان لیگاند اصلی کمپلکس کننده روی که دارای بیشترین ثابت پایداری تشکیل کمپلکس با این فلز می باشد تشکیل شده است. علاوه بر آمینو اسید ويژه کمپلکس کننده عنصر روی، تعدادی از آمینو اسیدهای موثر در جذب و به ويژه انتقال روی در گیاه که خود دارای تاثیر مثبت بر رشد و عملکرد گیاه دارند نیز در این ترکیب کود روی استفاده شده است. غلظت آمینو اسید اصلی و آمینو اسیدهای مکمل با استفاده از ثابت های تعادل و پایداری فلز-آمینواسید به گونه ای انتخاب شده است که رقابت ایجاد شده برای تشکیل کمپلکس با روی به حداقل مقدار ممکن برسد. کمپلکس ایجاد شده با کاهش بار خالص فلز روی و تغییر سهم نسبی جذب سیمپلاستی و آپوپلاستی و همچنین تغییر توزیع سلولی روی در مقایسه با یون های آزاد آن، نگهداشت فلز روی در واکوئل های موجود در ریشه و همچنین فضاهای مرده آپوپلاستی از جمله آوند چوبی را کاهش و جذب و انتقال روی را در گیاه افزایش می دهد.
تفاوت شایان و قابل توجه کود روی کمپلکس شده با آمینو اسید طبیعی، با کود روی حاوی کلات های مصنوعی موجود در بازار اندازه کوچکتر آن بوده که به راحتی از منافذ سلول های گیاهی عبور کرده و کارایی جذب روی را در گیاه در مقایسه با کلات های مصنوعی را به صورت قابل توجهی افزایش می دهد. علاوه بر این استفاده از انواع مختلف آمینو اسید در ترکیب این کود روی، علاوه بر این که خود منبع تغذیه نيتروژن برای گیاه نیز محسوب میشوند مقاومت گیاه را در برابر تنشهای محیطی و زيستی افزایش می دهند و این در حالی است که مطالعات متعددی نشان داده اند که فعالیت میکروبی نقش چندانی در تجزیه آمینو اسیدهای موجود در محیط ندارند.
حدود 90 درصد از روی موجود در کود آمینو اسید روی(کود روی کمپلکس شده با آمینو اسید) تهیه شده در شرکت زیست فناوران نوین رادمهر به شکل کمپلکس شده با روی وجود دارد که در افزایش کارایی جذب و انتقال روی در گیاه موثر است. آمینو اسید مازاد استفاده شده در کود روی کمپلکس شده با آمینو اسید طبیعی در بافر کردن سیستم در برابر سایر کاتیون های رقیب نقش دارد.
کود روی، کود آمینواسید روی، کود اسید آمینه روی