کمبود آهن یکی از شایع ترین کمبودها در گیاهان زراعی و باغات اکثر مناطق کشاورزی کشورمان است. از آنجا که آهن به فرم Fe2+ برای گیاهان قابل جذب است، ممکن است کمبود آن هم در خاک های اسیدی و هم در خاکهای آهکی دیده شود.
علایم کمبود آهن در گیاهان:
- زرد شدن و رنگ پریدگی در برگهای جوان: تحرک کم آهن در گیاه سبب می شود تا سبزینه یا کلروفیل به اندازه کافی ساخته نشود و گیاه رنگ پریده شود و به دلیل کم تحرکی آهن علائم کمبود ابتدا در برگهای جوان ظاهر می شود
- بین رگبرگها زرد می شود و خود رگبرگها سبز باقی می ماند و در کمبود شدید ابتدا حاشیه برگها خشک شده و سپس تمام برگها و شاخه ها نیز خشک می شوند و حتی مرگ گیاه نیز اتفاق می افتد.
- از آنجا که سبزینه در گیاه، انرژی نور خورشید را به انرژی شیمیایی تبدیل می کند، کاهش مقدار سبزینه منجر به کاهش ماده سازی گیاه شده و در نهایت محصول کاهش می یابد یا رشد متوقف می شود.
علل بروز کمبود آهن و نکات مربوطه
1. تفاوت کمبود آهن با منیزیم در این است که کمبود آهن در برگهای جوان اتفاق می افتد ولی کمبود منیزیم در برگهای پیر
2. با افزایش آهک در خاک، گیاهان حساس به درجات مختلفی دچار زردی می شوند. گیاهان حساس مانند مرکبات، حبوبات، دانه های روغنی، انگور و درختان میوه.
3. آهن یک عنصر کم مصرف است به عبارتی در گیاهان پر توقع حدود 2 کیلوگرم در هکتار آهن از خاک برداشته می شود و مورد نیاز گیاه است.
4. تبدیل شدن آهن به شکل غیر قابل جذب برای گیاه یکی از علل بروز کمبود است.
5. در خاک های اسیدی حلالیت آهن و جذب آن برای گیاه بهتر از خاک های آهکی است.
کود آمینو اسید ، کود اسید آمینه، کود آمینوکلات، کود آهن، کود آمینو اسید آهن ، کود اسید آمینه آهن