رنگ گیری محصولات
از نظر اقتصادی رنگ گیری میوه و سبزیجات برای کشاورزان بسیار حائز اهمیت میباشد. به ویژه میوههایی که رنگ آنها برای ظاهر و ارزش تجاری مهم است، مانند انگور، سیب، مرکبات و خرمالو. رنگ آوری در این میوهها از سنتز و تجمع رنگدانهها حاصل میشود.
به طور کلی ترکیباتی که در ایجاد رنگ دخالت دارند عبارتند از آنتوسیانینها، کلروفیل، کاروتنوئیدها و فلاونلها. آنتوسیانینها مسئول رنگهای قرمز، بنفش و آبی در میوه مانند سیب، گوجه، گیلاس، کلم و پیاز و .. هستند که برای تولید آنتوسیانین ها وجود قند و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمینولیاز ضروری می باشد. کاروتنوئیدها مسئول رنگ های نارنجی و زرد در میوه هایی مانند هویج، لیمو، فلفل دلمه زرد و نارنجی و .. می باشند.
عوامل موثر در رنگ گیری میوه و سبزیجات:
1-تغذیه:
ازت: مصرف زیاد نیتروژن سبب کاهش یا تاخیر در رنگ گیری میوه و سبزیجات میشود، بنابراین توصیه میشود حتی الامکان در زمان رنگ گیری محصولات از مصرف ازت خودداری کنید.
پتاسیم: با افزایش آنتوسیانین سبب افزایش رنگ پذیری میوه میشود و به دلیل اثر رقابتی که با ازت دارد اثر منفی آن را در رنگ آوری میوه کاهش میدهد.
عناصر میکرو: عناصر میکرو مانند آهن، روی و منیزیم مخصوصا کمپلکس این عناصر با اسیدآمینه های طبیعی به صورت کود در رنگ گیری محصولات موثرند. آهن تاثیر مستقیم در کلروفیل برگ دارد و رنگ گیری محصولات در آخر فصل را آسان می کند.
2-دما:
یکی از مهمترین عوامل موثر در رنگ آوری میوه است. با گرم شدن کره زمین، رنگ پذیری بسیاری از میوه ها به یک مشکل جدی تبدیل شده است. به طور کلی رنگ گیری میوه در دمای پایین به دلیل افزایش فعالیت آنزیم ها و فعال شدن رنگدانه ها امکان پذیر است.
3-نور:
طول موجهای آبی، بنفش و ماورای بنفش و منعکس کنندههای نور مثل ورقههای آلومینیومی در رنگ گیری میوه و سبزیجات موثر است. سایر طول موجها مثل مادون قرمز کمترین تاثیر و یا حتی اثر بازدارندگی دارند. پس میتوان با ایجاد نورهای مصنوعی به رنگ گیری میوه ها کمک کرد.
4-آبیاری:
کمبود و افزایش بیش از حد آب باعث کاهش رنگ گیری میوه و سبزیجات میشود. با پاشش آب بروی درختان میوه در روزهای گرم و خنک شدن میوه، تجمع آنتوسیانین در پوست افزایش یافته و رنگ پذیری میوه تشدید مییابد.
5-آفات و امراض:
کنه قرمز اروپایی در سیب و بیماری پیچیدگی برگ در انگور سبب میشود برگها حالت سبزی خود را از دست میدهند و رنگ پذیری میوه مختل میشود.
6-فیزیولوژیکی:
نوع رقم، مرحله رشد میوه، اندازه درخت، نسبت میزان برگ به میوه، تراکم ، هرس و تنک کردن میوه نیز عواملی هستند که در رنگ گیری محصولات اثر گذارند.