نقش نیتروژن در گیاه:
در این مقاله قصد داریم هر آنچه در مورد نقش نیتروژن در گیاهان و همچنین نقش نیتروژن در گیاهان صحبت کرده و اطلاعات جامع در این خصوص را کسب کرده و بیشتر بدانیم. برای آگاهی از اینکه نیتروژن چقدر در گیاهان مهم و ضروری است و تا چه اندازه در حیات گیاه موثر می باشد با ما همراه باشید. گیاهان برای بقا به نیتروژن نیاز دارند، در واقع یکی از ضروری ترین و اساسی ترین عناصر لازمه گیاهان نیتروژن است. گیاهان نیتروژن مورد نیاز خود را از خاک و از طریق مواد آلی موجود در آن به دست می آورند.
در واقع مواد آلی موجود در خاک منبع بی واسطه برای ساخت نیتروژن میباشد. اما این فرایند چگونه انجام میشود؟ در حقیقت مواد آلی که در خاک وجود دارند به مرور زمان و با همجواری با اکسیژن پوسیده میشوند و در پی آن نیتروژن را در قالب نیترات و آمونیوم، که به راحتی توسط گیاهان جذب می شوند در اختیار خاک قرار میدهند. سپس این یون های زود جذب از راه ریشه ها به راحتی جذب گیاه هان میشوند.
باید بدانیم که نیتروژن در واقع در بحث رشد رویشی گیاهان بسیار تاثیر گذار میباشد. به اندازهای که در صورت کمبود و یا فقدان این عنصر مهم، گیاهان از رشد قابل قبولی برخوردار نخواهند بود. اگرچه میزان و اندازه این عنصر در گیاهان با گونههای مختلف کاملا متفاوت میباشد اما این تفاوتها نمیتواند تغییر دهنده اصل موضوع، یعنی نیازمندی گیاه به نیتروژن را انکار کند و در نتیجه تمام گیاهان هر گونه و نژادی برای رشد، نیازمند نیتروژن میباشند.
عملکرد نیتروژن در گیاه
ازت بیشترین عنصر مورد نیاز درختان میوه است که معمولا به عنوان اولین عنصر مورد نظر در برنامه کوددهی باغ ها میباشد. نیاز گیاه به نیتروژن در تمام مراحل رشد. بسته به نوع گیاه و گونههای مختلف آن، از نظر مقدار متفاوت است. اما به طور کلی میتوان گفت. نقش نیتروژن در گیاه بسیار گسترده میباشد. از جمله:
* نیتروژن به عنوان نوعی محرک رشد برای گیاه عمل میکند.
* قسمتی از فلاوین ها، پورفیرین ها. آمینو اسیدها، نوکلئیک اسیدها، کوآنزیم ها، آنزیم ها، آلکالوئیدها و پروتئین ها را تشکیل میدهد.
* ساختار اصلی سلول به کمک نیتروژن تشکیل مییابد. تاثیرگذار در میزان میوهدهی گیاه و همچنین در کنار آن مانع از ریزش زود هنگام محصول گیاه میگردد.
* نقش بسزایی در نوع دریافت و ذخیره سازی و همچنین منتقل کردن انرژی از خورشید را دارد. چرا که کلروفیل موجود در گیاه به وسیله نیتروژن ساخته میشود.
* تولید برگها و رشد آنها. رشد موثر و میزان گلدهی گیاه و همچنین تولید رنگ سبز در گیاهان مرهون وجود نیتروژن میباشد.
عوارض مصرف بیش از حد نیتروژن:
مصرف زیاد کود نیتروژن باعث بروز برخی از عوارض میشود. رسیدگی میوه را به تاخیر انداخته و به عنوان مثال بروی رنگ قرمز سیبها تاثیر منفی میگذارد. چرا که نیتروژن زیادی، شاخه و برگ زیادی در درختان ایجاد میکند، به علت جلوگیری از نفوذ نور کافی آفتاب به داخل تاج درخت، رنگپذیری میوهها را کاهش میدهد.
همچنین مقادیر زیاد ازت، گلدهی درخت را به تاخیر میاندازد، باعث اختلال در جذب کلسیم و بروز عوارض کمبود آن میشود. نسبت ازت به کلسیم در میوه سیب کمتر از یک است. وقتی این نسبت بزرگتر از یک شود، عوارض فیزیولوژیکی (لکه تلخی، لهیدگی و …) مشاهده میگردد. با توجه به گزارشات اگر درصد ازت در برگهای سیب از 3% تجاوز نماید به ازای هر 0.2 افزایش درصد ازت برگها، از خاصیت رنگپذیری میوه سیب 5% کاسته میشود. مقدار مطلوب نیتروژن در برگ درختان سیب حدود 2/10 تا 2/60 درصد و در میوه سیب حدود 4 میلیگرم در 100 گرم قسمت خوراکی میوه است.


کود آمینو اسید، کود اسید آمینه، کود آمینوکلات، کود نیتروژن