نقش پتاسیم در گیاهان:
مطالعات زیادی در زمینه نقش پتاسیم در گیاهان صورت گرفته که نشان از تاثیر مثبت و مفید آن در افزایش رشد و بهبود عملکرد و کیفیت دارد. در درختان میوه پتاسیم از طریق رشد رویشی شاخه ها و برگها که باعث افزایش سطح موثر فعالیت فتوسنتز می شود عملکرد و کیفیت گیاه را ارتقا می دهد. پتاسیم مهمترین عنصر در فعالیت روزنه های برگ هست و از طریق باز و بسته شدن روزنهها در میزان تنفس و تبخیر نقش دارد. پتاسیم از عناصر پر مصرفی است که در حفظ رشد و نقل و انتقال انرژی در گیاه نقش اساسی دارد.
میزان پتاسیم در خاک های سنگین بیشتر از خاک های سبک است، اما خطر تثبیت پتاسیم توسط لایه های رسی در این خاک ها وجود دارد که سبب خارج شدن پتاسیم از دسترس ریشه می شود.
پتاسیم با کلسیم، منیزیم و فسفر و نیتروژن اثر رقابتی دارد، باید به نسبت های k/Ca و N/K و K/Mg توجه شود.
K/Ca نسبت پتاسیم به کلسیم : به طور مثال این نسبت در میوه سیب 30 است و افزایش این عدد نشان دهنده زیاد بودن پتاسیم نیست بلکه دلیل بر کمبود کلسیم است که باید با محلول پاشی کلسیم این نسبت متعادل شود.
کمبود پتاسیم در گیاهان:
کمبود پتاسیم در خاک و یا افزایش پی اچ در خاک، باعث ایجاد علائم کمبود در برگها میشود که بارزترین آن حالت کلروز در حاشیه برگها میباشد. که در اثر پیشرفت به نکروز تبدیل میگردد.
- علایم کمبود پتاس ابتدا در برگ های مسن بروز میدهد و در صورت شدید شدن تا نوک شاخه و برگهای جوان نیز منتقل میشود.
- ابتدا از نوک شروع به زرد شدن میکند و سپس به طور یکنواخت حاشیه برگ نیز زرد میشود. بعد از آن از نوک شروع به قهوه ای شدن میکند تا کم کم تمام حاشیه برگ درگیر شود.
- قاشقی شدن برگها.
- گیاهان مبتلا به کمبود پتاسیم معمولا ضعیف، کوتاه و کوچک هستند. رشد ساقه اصلی و شاخه ها متوقف شده و فاصله میان گره ها کوتاه میشود.
- با کاهش پتاسیم جذب آهن نیز مختل می گردد.
- رسی بود خاک، آبشویی زیاد و عدم توازن در استفاده از سایر عناصر غذایی عوامل موثر در کمبود پتاسیم هستند.
راهکار برطرف کردن کمبود پتاسیم به وجود آمده در گیاهان:
مصرف کودهای پتاسیم حاوی اسید آمینه که استفاده از آن نسبت به سایر منابع پتاسیم موجود در بازار مانند نیترات پتاسیم، سولفات پتاسیم برتریهایی دارد که در زیر به چند مورد اشاره می شود:
- افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش های محیطی مثل خشکی، شوری، گرما و سرما.
- بالا رفتن تحمل گیاهان در برابر بیماریها و آفات که به نسبت نیتروژن به پتاسیم بستگی دارد. به طور مثال در بهبود وضعیت درختان گلابی در برابر آتشک و مرکبات در برابر شانکر موثر است.
- درشت شدن میوه
- رنگ آوری و زود رسی
- انتقال قند و نشاسته در داخل گیاه
- فعال سازی آنزیم های موثر در رشد