نقش کلسیم در گیاهان چیست؟
دانشمندان کشاورزی، نقش کلسیم را در گیاه بسیار متعدد میدانند، اما در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- کلسیم فراوانترین عنصر پر مصرف درخاك میباشد , بخصوص در خاکهای آهکی که غالب خاکهای کشور را تشکیل میدهد وجود دارد.
- کلسیم در خاکهاي سبک و شنی کمترین مقدار و در خاکهای سنگین بیشترین مقدار را دارد.
- پی اچ مناسب براي جذب آن 7 الی 8/5 می باشد.
- با توجه به آنکه کلسیم یک عنصر بسیار مفید در تغذیه درختان میوه می باشد اما مقدار زیاد آن درخاك مشکلات فراوان در جذب سایر عناصر بوجود می آورد.بطور مثال از اثرات متقابل کلسیم با فسفر می توان نام برد که باعث رسوب فسفر بصورت فسفاتهای کلسیم در خاك می شود که هر دو عنصر از دسترس گیاه خارج می شوند. کلسیم همچنین جذب آهن و مخصوصا پتاسیم را نیز مختل میکند.
- حرکت کلسیم در داخل گیاه بسیار کند است و به علت سخت بودن حرکت آن از طرف برگها به داخل میوه ها سبب ایجاد کمبود کلسیم در درختان میوه. به خصوص خود میوه میشود که این کمبود به صورت لکه تلخ در میوهها به خصوص سیب و گلابی. ترک خوردگی و همچنین سوختگی گلگاه در میوه دیده میشود.
- کلسیم سبب استحکام دیواره سلولی گیاه میشود و بعلت نقش ساختمانی که دارد. مانع آفتاب سوختگی میوه و همچنین بهبود خاصیت انبارداری و بازارپسندی محصول نیز میشود.
- مقدار کلسیم در برگهای پیر بیشتر از برگهای جوان است به همین دلیل کمبود آن در برگهای جوان به حالت چروکیده و بد شکل رخ میدهد.
نکته حائز اهمیت این است که با توجه به بزرگی عنصر کلسیم و حرکت کند آن در گیاه پیشنهاد میشود. از کودهای کلسیمی که قابلیت محلول پاشی دارند استفاده شود و همچنین جهت افزایش جذب. بهتر است محلول پاشی بر روی میوه و برگ های جوان انجام شود.